Met regionaal samenwerken kom je lokaal verder

14-03-2021

Straks wordt onze gemeente groter als de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Dan is samenwerken in de regio nog steeds een must. Wat levert de samenwerking met straks 13 andere gemeenten en 2 waterschappen in de regio Noord Oost Brabant op? Plannen voor snelwegen (zoals het doortrekken van de A77) en verbeteren van het openbaar vervoer (tussen Nijmegen en Eindhoven) kunnen goed onder de aandacht worden gebracht bij de regio en daarmee bij Provincie en Rijk. Als gemeente Land van Cuijk heb je een stem in regio Noord-Oost Brabant. En als regio Noord Oost Brabant heb je weer een stem bij Provincie en Rijk.

Om ervoor te zorgen dat iedereen, ook met een afstand tot de arbeidsmarkt, aan het werk blijft, maakt het Rijk afspraken met regio Noord-Oost Brabant. Ook wat betreft de duurzaamheidsplannen wordt er door de Provincie en het Rijk alleen zaken gedaan met regio's. Dus als je investeringen naar het Land van Cuijk toe wil halen voor wegen, banen en duurzaamheid, is samenwerking met de gemeenten en twee waterschappen in Noord Oost-Brabant een must. Een mooi voorbeeld hiervan is de onlangs binnen gehaalde Regiodeal van 10 miljoen euro voor tal van projecten in onze regio met als doel een brede welvaart voor iedereen.

Voor een betere en schonere leefomgeving en gezonder voedsel in de toekomst is blijven innoveren een bewezen instrument. En dat kun je als gemeente niet alleen en zelfs niet alleen als regio Noord Oost Brabant. Daar heb je bedrijven, onderwijs en onderzoeksinstellingen bij nodig. De samenwerking tussen al die partijen bestaat onder de noemer Agrifood Capital. Mooie resultaten van deze samenwerking zijn de vestiging van de laboratoriumschool in Cuijk, de eiwit campus Beers op het terrein van het voormalige veeteeltmuseum en de hulp voor start-ups (nieuwe bedrijven).

Als we niet samenwerken in de regio, dan gaan anderen regio's met de mogelijke investeringen van Provincie, Rijk en overige partijen aan de slag. Liberaal LVC is van mening dat we door regionaal samen te werken lokaal verder komen.

© 2017 Blog van Ms Wintjes. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin