Fatsoenlijke woningen voor arbeidsmigranten

05-02-2021

Arbeidsmigranten zijn er in Nederland al sinds jaar en dag, het gaat nog verder terug dan een eeuw. Op dit moment volgens het CBS zeker 400.000, maar mogelijk nog meer volgens het FNV. Zij zijn nodig voor de werkzaamheden waar in Nederland geen gegadigden voor te vinden zijn. Ook in het Land van Cuijk zijn er arbeidsmigranten, met name voor de landbouw, onze voedselproductie. Als Liberaal LVC vinden wij dat zij recht hebben op fatsoenlijke woningen, volgens de normen die ook voor Nederlanders gelden. Dat is nu nog niet het geval en dat willen wij anders.

Wij steunen het idee om grotere huisjesterreinen te ontwikkelen, waar meerdere arbeidsmigranten gecontroleerd en goed verzorgd kunnen wonen. Er zijn mooie voorbeelden in de regio. Ik ben zelf geweest op een huisjesterrein in Oirlo (gemeente Venray), waar de huisjes ruim zijn, evenals de gemeenschappelijke ruimte. Er woont ook een beheerder op het terrein zelf, wat een kritische factor is in de succesformule. Voor arbeiders die hier tijdelijk naar toe komen is dit een werkbare formule. Als men langer wil blijven, kan men instromen in de reguliere woonmarkt.

Natuurlijk moet zo een plan voor een huisjespark volgens de wet goed afgestemd worden met inwoners die er dichtbij wonen. Ook de inpassing in het landschap en het rekening houden met natuur, bereikbaarheid en veiligheid hoort erbij. Als Liberaal LVC zien wij erop toe dat dit proces zorgvuldig verloopt. 

© 2017 Blog van Ms Wintjes. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.